vrijdag 7 juli 2017

Vraag: Vrijstelling van noteren


Dag Peter,

In Novi Sad speelde Jan tegen een echte veteraan van 81 jaar.
Op het einde hadden beiden hun tijd opgebruikt en hadden nog enkel voor iedere zet dat increment van 30 seconden.
Milan Ilijc was duidelijk niet meer in staat te noteren, hij had daar bijna al zijn tijd voor nodig.
Uiteindelijk noteerde hij niet meer maar de wedstrijdleiding greep niet in met als argument de ziekte van Parkinson.
Wat zeggen de reglementen hier over?
Kan men (gedeeltelijk) vrijstelling van noteren krijgen of nog andere faciliteiten mits voorlegging van een doktersbriefje?

Mvg

Marcel Van Herck

Antwoord:

Niet alle specifieke situaties kunnen door regels gedekt worden. Indien wel dan zou men eigenlijk geen arbiters nodig hebben.
Regels kunnen ook niet alle administratieve zaken regelen en specifiek over een "doktersbriefje" zal men zeker niets terugvinden.
Het is aan de arbiter om in zulke gevallen goed te (be)oordelen en volstrekt objectief een besluit te nemen.Hij moet proberen een oplossing te vinden die billijk is en logisch volgens de bijzondere omstandigheden.

Volgens art.8.1.6 mag een speler gebruik maken van een assistent om de zetten te noteren. Maar jouw vraag gaat eigenlijk over de tijdnoodperiode met increment waar men verplicht moet blijven noteren.
Eventueel had de arbiter iemand kunnen aanduiden maar zoals aangehaald is het aan hem om te oordelen.

Bij tornooien met blinde en visueel gehandicapten kan de tornooi organisator in overleg met de arbiter bepaalde maatregelen nemen om de regels aan te passen maar dit is wel voor aanvang van de partijen.

Milan Ilijc zal dan ook wel rekening moeten houden dat hij bij niet noteren zijn notatiebriefje niet als bewijs kan gebruiken indien dit nodig zou zijn, maar daar is het dan ook aan de arbiter om te oordelen.