dinsdag 6 november 2012

Onjuiste beginopstelling

Vraag: Als men tijdens de partij merkt dat de beginstelling niet juist was moet men dan verder spelen?

a) Wanneer tijdens een gewone partij  (dus geen Rapid of snelschaak) geconstateerd wordt dat de beginstelling onjuist was, wordt de partij ongeldig verklaard en dient men een nieuwe partij te spelen.
(art. 7.1a)

b) Ligt het bord niet juist (volgens art.2.1) dan moet de bereikte stelling overgebracht worden naar een ander bord en de partij verder gespeeld. (art.7.1b)

c) Wanneer men merkt dat er met de verkeerde kleur gespeeld wordt moet er worden doorgespeeld tenzij de arbiter anders beslist.

d) Als er gespeeld wordt volgens de regels voor Rapidschaak of voor Snelschaak en er geen voldoende arbiters zijn (1 voor max. 3 partijen Rapidschaak of 1 per partij Snelschaak)  dan is buiten de wedstrijdregels ook het volgende van kracht:
Wanneer door beide spelers drie zetten zijn voltooid kan er geen claim meer ingediend worden met betrekking tot een onjuiste beginopstelling, een verkeerd geplaatst bord of de instelling van de klok! Er moet dus verder gespeeld worden. (Aanhangsel.A4)

1 arbiter/partij voor snelschaak en 1 arbiter/3 partijen voor Rapidschaak is waarschijnlijk in ons land niet haalbaar dus hou er rekening mee dat het Aanhangsel A en B (Rapid en Snelschaak) steeds samen met het wedstrijdreglement van toepassing zal zijn.